Pro stále plné záhony je důležité vlastní předpěstování sazenic. Nebo dobrý zdroj, kde sazenice můžeme získat po větší část roku (na trzích se prodávají především na jaře). Jak se nám v záhonu uvolní místo sklizením zeleniny, píchneme nové sazenice a jedeme dál. Můžeme samozřejmě uvolněná místa i osít, ale s připravenou sadbou jeden záhon...

Je polovina února, více denního světla a tak začínáme s prvními výsevy. Do sadbovačů či výsevních misek sejeme cibule rozličných druhů i odrůd, velmi rané saláty, které již v březnu mohou jít na záhon (např. Mělnický máj, Zlatý rekord, Safír...), jarní kapusty, zelí, kedlubny a špenát. A také teplomilné zeleniny, které potřebují delší čas k růstu...

Dvoudenní intenzivní kurz se moc vydařil, počasí nám přálo, atmosféra byla skvělá - účastnili se převážně zkušení zahradníci, kteří nejvíce oceňovali jednoduchost založení záhonu bez rytí. Líbila se také propojenost praxe s teoretickými bloky kurzu, možnosti celoročního pěstování, možné kombinace rostlin na záhonech a individuálně probírané...

Sklízíme další letošní úrodu luskových hrášků, bobu, salátů, jahod, kedluben, zelí, kapusty a bylin. Trvalky naplno sytí včely a další užitečný hmyz. Připravujeme jíchy pro vitalitu rostlin, organické postřiky pro hojení listových onemocnění stromů a motykou demotivujeme hryzce :) od návštěvy kořenů v ovocném sadu.