Přijďte se vzdělávat v souvislostech a prakticky o tom krásném, co tvoří člověk a příroda spolu.

Uskladnění a zpracování úrody se Soňou a Radkou 

Jednodenní kurz v přírodní inspirační zahradě, CHKO České středohoří

23. srpna 2025

 4. října 2025

Vidět pěstování v zahradě, vyzkoušet si sklízení a sáhnout si na vše vynahradí mnoho teorie a obrázků v knížkách.
Beáta

Praktický kurz se zaměřuje na sklizeň a skladování zeleniny, na zpracování úrody a chutné zdravé vaření z méně používaných a většinou přebytkových druhů zeleniny. Podíváme se na způsoby uchovávání potravin, ty moderní i tradiční.

Kurz je určen pro všechny, kteří již sklízí a uchovávají vlastní (nebo i zakoupenou) úrodu ze zahrady, a chtějí jíst v rytmu dozrávání. Cílem kurzu je osvojit si nejdůležitější zásady při sklizni a skladování, vyzkoušet si chutnou úpravu zeleniny a dozvědět se více o sezónním stravování a různých způsobech konzervace potravin.

Kurz pomáhá účastníkům využívat místní potraviny a předejít plýtvání, objevovat jednoduché principy udržitelného potravinového systému. Naučíme se, jak uchovávat úrodu a stravovat se podle toho, co právě dozrává a v klidu se adaptovat na probíhající klimatické změny. Tím se stáváme odolnějšími a posilujeme svou nezávislost na globálních dodavatelských řetězcích. A hlavně - jde o zdravější a chutnější jídlo.

Vůbec jsem nečekala, že to bude takhle krásný a super. Vaření bylo skvělý! 
Ivana
Kurz je hodně praktický. Vše, o čem budeme mluvit, uvidíte na záhonech v inspirační zahradě a vyzkoušíte si ve venkovní kuchyni. Z kurzu si odnesete Přehled skladovacích podmínek různých zelenin, Přehled zásad pro zdravé vaření a uchovávání potravin a mňam recepty.

Dozvěděla jsem se všechno, co jsem potřebovala. Kurz je opravdický, autentický.

Markéta

Forma kurzu a dotazník před kurzem

Kromě zkušeností lektorek jsou kurzy založené i na vzájemné inspiraci a sdílení všech účastníků. Kurzy mají být vysoce praktické a užitečné - čím více zkušeností si vyměníme, tím lépe pro nás. Již od začátku se zapojíte vyplněním dotazníku, který vám zašleme emailem 14-7 dní před začátkem kurzu. Podle Vašich odpovědí kurz může být tématicky i časově zpřesněn, odpovídejte tedy prosím konkrétně, přicházejte s otázkami, které v zahradě řešíte, na které se chcete zaměřit (v rámci daného tématu kurzu).

Kurz probíhá v inspirační zahradě spolku (Ukázkovém permakulturním projektu) a v přilehlém přístřešku.

Program jednodenních kurzů

9.00 Úvod, vyhodnocení před-dotazníků

9.30 Sklizeň zeleniny - optimální doba sklizně, zralost u výpěstků, do kterých nevidíme :-), choulostivé a mrazuodolné zeleniny, výběr a příprava zeleniny na uskladnění

11.00 Vaření se Soňou - uvaříme si společný oběd a v praxi si vyzkoušíme některé principy, jak "neobvyklou" zeleninu zpracovávat v souladu s koloběhem roku

13.00 Oběd (spojený s volnou reflexí)

14.00 Pokračování se Soňou - doplnění teorie - jak vařit (a co mít na talíři) s respektem k ročním obdobím, biologickým hodinám a sami k sobě

15.00 Skladování a uchovávání potravin - podmínky pro různé druhy zeleniny, skladovací prostory - využití toho, co nám náš domov nabízí. Současné i tradiční způsoby uchovávání potravin.

17.00 Reflexe a shrnutí kurzu (zopakováním k moudrosti), diskuze¨.

Lidé, kteří tento kurz připravují

Seznamte se s týmem kurzu, naše profily si otevřete přes fotografii či jméno. 

Od roku 2014 vytváří pěstební zahradu, svou rodinu zásobuje plnohodnotnou a čistou potravou . Uplatňuje principy permakultury i biodynamického zemědělství, no dig přístup (zahradničení bez rytí), jednoduché hospodářské zásady předků a zdravý rozum. Hlavní důraz klade na přípravu záhonů a tvorbu živé půdy a zcela přírodní (bez agrochemie) ošetřování...

Lektorka, původně středoškolská němčinářka a češtinářka. Patnáct let pracuje v neziskovém sektoru v oblasti podpory lidí se znevýhodněním a v environmentální oblasti.

Vystudoval UK Fakultu tělesné výchovy s druhým oborem biologie na Přírodovědecké fakultě, zajímá ho neurověda a péče o klima. Baví ho pohyb, vymýšlení všeho praktického a realizace technických řešení spojených s údržbou domu a zahrady. Ve volných chvílích vyrábí užitečné věci ze dřeva nebo sklenice z nevratných lahví od mléka a vína, stará se o...

Vzděláním pedagog (anglický jazyk a primární pedagogika), léta praxe absolvoval v roli manažera ve výrobě a stavebnictví. Paralelně se zapojil do neziskového sektoru nejprve v roli dobrovolníka, která se přirozeně proměnila v částečný úvazek a součást vedení organizace. Zajímá ho vztah člověka a životního prostředí, vzdělávání jako nástroj rozvoje...