Malá jižní stráň

Spolek pro vybudování praktického environmentálního a komunitního centra v CHKO České středohoří. Centra vzdělávání o tom krásném, co tvoří člověk a příroda spolu.

Uskladnění a zpracování úrody se Soňou a Radkou 

Jednodenní kurz v přírodní inspirační zahradě, CHKO České středohoří

Sobota 9. září 2023

Kurzy na Malé jižní stráni jsou celkově obohacující :)

Zbyněk

Praktický kurz zaměřený na sklizeň a skladování zeleniny, na zpracování úrody a chutné zdravé vaření z méně používaných a většinou přebytkových zelenin. Podívame se na způsoby uchovávání potravin, a to ty současné i podle našich předků.

Kurz je určen pro pěstitele a pěstitelky zeleniny, všechny, kteří již sklízí a uchovávají si (nebo se na to chystají!) vlastní úrodu ze zahrady. Také pro ty, kteří chtějí jíst v rytmem dozrávání a podle toho, co zahrada v danou dobu nabízí.

Cílem kurzu je osvojit si nejdůležitější zásady při sklizni a skladování, vyzkoušet si chutnou úpravu zeleniny a dozvědět se informace o sezónním stravování. Naučit se více o různých způsobech konzervace potravin.

Skvělý je slyšet konkrétní praktické zkušenosti. 

Monika

Kurz je hodně praktický. Vše, o čem budeme mluvit, uvidíte na záhonech v inspirační zahradě a vyzkoušíte si ve venkovní kuchyni. Z kurzu si odnesete Přehled skladovacích podmínek různých zelenin, Přehled zásad pro zdravé vaření a uchovávání potravin a mňam recepty.

Dozvěděla jsem se všechno, co jsem potřebovala. Kurz je opravdický, autentický.

Markéta

Forma kurzu a dotazník před kurzem

Kromě zkušeností lektorek jsou kurzy založené i na vzájemné inspiraci a sdílení všech účastníků. Kurzy mají být vysoce praktické a užitečné - čím více zkušeností si vyměníme, tím lépe pro nás. Již od začátku se zapojíte vyplněním dotazníku, který vám zašleme emailem 14-7 dní před začátkem kurzu. Podle Vašich odpovědí kurz může být tématicky i časově zpřesněn, odpovídejte tedy prosím konkrétně, přicházejte s otázkami, které v zahradě řešíte, na které se chcete zaměřit (v rámci daného tématu kurzu).

Kurz probíhá v inspirační zahradě spolku (Ukázkovém permakulturním projektu) a v přilehlém přístřešku.

Program jednodenních kurzů

9.00 Úvod, vyhodnocení před-dotazníků

9.30 Sklizeň zeleniny - optimální doba sklizně, zralost u výpěstků, do kterých nevidíme :-), choulostivé a mrazuodolné zeleniny, výběr a příprava zeleniny na uskladnění

11.00 Vaření se Soňou - uvaříme si společný oběd a v praxi si vyzkoušíme některé principy, jak "neobvyklou" zeleninu zpracovávat v souladu s koloběhem roku

13.00 Oběd (spojený s volnou reflexí)

14.00 Pokračování se Soňou - doplnění teorie - jak vařit (a co mít na talíři) s respektem k ročním obdobím, biologickým hodinám a sami k sobě

15.00 Skladování a uchovávání potravin - podmínky pro různé druhy zeleniny, skladovací prostory - využití toho, co nám náš domov nabízí. Současné i tradiční způsoby uchovávání potravin.

17.00 Reflexe a shrnutí kurzu (zopakováním k moudrosti), diskuze

Lektorky

Radka Formánková

Od roku 2014 vytváří pěstební zahradu, svou rodinu zásobuje plnohodnotnou a čistou potravou . Uplatňuje principy permakultury i biodynamického zemědělství, no dig přístup (zahradničení bez rytí), jednoduché hospodářské zásady předků a zdravý rozum. Hlavní důraz klade na přípravu záhonů a tvorbu živé půdy a zcela přírodní (bez agrochemie) ošetřování během růstu. Semenaří vybrané druhy organických a původních zelenin.

Od mládí mě baví zdravé vaření z kvalitních surovin, domácí přírodní kosmetika, ekologie zemědělství a krajiny. S manželem zakládáme environmentální a rozvojové centrum s cílem inspirovat a vést pěstitele k ekologicky udržitelné produkci potravin.


Soňa Mudrochová

Více než deset let jí zajímá a baví vyživovat své blízké tím, co jí roste za domem, skutečným jídlem. Zpracovávání Honzových (manželových) výpěstků je pro ni velká radost. Vedle zdravého a krásného vaření na kurzech na Malé jižní stráni se ve spolku věnuje psaní projektů a podpoře komunitních témat. Má sen o komunitní kavárně a knihovně, nejlépe v každé obci :).

Po letech pochybování, zda zdravé vaření není moc složité, moc drahé, je na něj potřeba moc času a navíc nikomu to nebude chutnat :) jsem se v kuchyni našla. Naplnila jsem si vizi, že skvěle uvařit je možné ve dvou hrncích. A že skutečné jídlo sytí tělo i duši, může být a je krásné. Těším se, až si společně uvaříme!


Informace, organizace a přihlášení

CENA JEDNODENNIHO KURZU je 1.780,- včetně krásného vegetariánského oběda a sváči.
Kurz je pro skupinu 8-10 lidí, aby bylo na každého dost prostoru. Rezervační poplatek 900,- zašlete na 2702501562/2010, do informací pro příjemce uveďte název kurzu, případně své příjmení, pokud jde platba z jiného účtu. Poplatek je nevratný 14 dní před kurzem; pokud se kurz nemůže uskutečnit, např. Covid, vracíme zálohu, nebo nabízíme nový termín.

Na kurz se přihlaste emailem na spolek@malajiznistran.cz, do předmětu uveďte prosím typ a termín kurzu. Zpět Vám přijde potvrzení o přihlášení a žádost o zaplacení rezervačního poplatku.

Místo kurzu: Knínice č.p. 110, Lovečkovice 411 45; na horním konci obce - místo v mapě, případně volejte na tel. číslo 602 746 524, nebo 602 612 445

Jídlo: zajištěný vegetariánský oběd, svačina, nápoje. Vaříme ze zeleniny, bylin a ovoce z naší zahrady, z vajec od našich slepic a servírujeme další lokální produkty (chléb od Míši ....). Pokud máte speciální dietu, dejte nám o tom vědět, domluvíme se.

Parkování: parkujte prosím na vjezdu k zahradě, kdo se nevejde s tím se na místě domluvíme :)

BUS, pozor nejezdí to tak často: přes Litoměřice, nebo Ústí nad Labem do zastávek Lovečkovice, Knínice (cca 250m pěšky) či Lovečkovice, Knínice, rozc. (cca 1km pěšky). Vlak (pozor, nejezdí to tak často): přes Ústí nad Labem, tam přestup na BUS viz. výše

Těšíme se na viděnou!