
Malá jižní stráň
Spolek pro vybudování praktického environmentálního a komunitního centra v CHKO České středohoří. Centra vzdělávání o tom krásném, co tvoří člověk a příroda spolu.
Uskladnění a zpracování úrody se Soňou a Radkou
Jednodenní kurz v přírodní inspirační zahradě, CHKO České středohoří
Sobota 9. září 2023
Kurzy na Malé jižní stráni jsou celkově obohacující :)
Zbyněk
Praktický kurz zaměřený na sklizeň a skladování zeleniny, na zpracování úrody a chutné zdravé vaření z méně používaných a většinou přebytkových zelenin. Podívame se na způsoby uchovávání potravin, a to ty současné i podle našich předků.
Kurz je určen pro pěstitele a pěstitelky zeleniny, všechny, kteří již sklízí a uchovávají si (nebo se na to chystají!) vlastní úrodu ze zahrady. Také pro ty, kteří chtějí jíst v rytmem dozrávání a podle toho, co zahrada v danou dobu nabízí.
Cílem kurzu je osvojit si nejdůležitější zásady při sklizni a skladování, vyzkoušet si chutnou úpravu zeleniny a dozvědět se informace o sezónním stravování. Naučit se více o různých způsobech konzervace potravin.
Skvělý je slyšet konkrétní praktické zkušenosti.
Monika
Dozvěděla jsem se všechno, co jsem potřebovala. Kurz je opravdický, autentický.
Markéta
Forma kurzu a dotazník před kurzem
Kromě zkušeností lektorek jsou kurzy založené i na vzájemné inspiraci a sdílení všech účastníků. Kurzy mají být vysoce praktické a užitečné - čím více zkušeností si vyměníme, tím lépe pro nás. Již od začátku se zapojíte vyplněním dotazníku, který vám zašleme emailem 14-7 dní před začátkem kurzu. Podle Vašich odpovědí kurz může být tématicky i časově zpřesněn, odpovídejte tedy prosím konkrétně, přicházejte s otázkami, které v zahradě řešíte, na které se chcete zaměřit (v rámci daného tématu kurzu).
Kurz probíhá v inspirační zahradě spolku (Ukázkovém permakulturním projektu) a v přilehlém přístřešku.
Program jednodenních kurzů
9.00 Úvod, vyhodnocení před-dotazníků
9.30 Sklizeň zeleniny - optimální doba sklizně, zralost u výpěstků, do kterých nevidíme :-), choulostivé a mrazuodolné zeleniny, výběr a příprava zeleniny na uskladnění
11.00 Vaření se Soňou - uvaříme si společný oběd a v praxi si vyzkoušíme některé principy, jak "neobvyklou" zeleninu zpracovávat v souladu s koloběhem roku
13.00 Oběd (spojený s volnou reflexí)
14.00 Pokračování se Soňou - doplnění teorie - jak vařit (a co mít na talíři) s respektem k ročním obdobím, biologickým hodinám a sami k sobě
15.00 Skladování a uchovávání potravin - podmínky pro různé druhy zeleniny, skladovací prostory - využití toho, co nám náš domov nabízí. Současné i tradiční způsoby uchovávání potravin.
17.00 Reflexe a shrnutí kurzu (zopakováním k moudrosti), diskuze
Lektorky
Radka Formánková
Od roku 2014 vytváří pěstební zahradu, svou rodinu zásobuje plnohodnotnou a čistou potravou . Uplatňuje principy permakultury i biodynamického zemědělství, no dig přístup (zahradničení bez rytí), jednoduché hospodářské zásady předků a zdravý rozum. Hlavní důraz klade na přípravu záhonů a tvorbu živé půdy a zcela přírodní (bez agrochemie) ošetřování během růstu. Semenaří vybrané druhy organických a původních zelenin.
Od mládí mě baví zdravé vaření z kvalitních surovin, domácí přírodní kosmetika, ekologie zemědělství a krajiny. S manželem zakládáme environmentální a rozvojové centrum s cílem inspirovat a vést pěstitele k ekologicky udržitelné produkci potravin.
Soňa Mudrochová
Více než deset let jí zajímá a baví vyživovat své blízké tím, co jí roste za domem, skutečným jídlem. Zpracovávání Honzových (manželových) výpěstků je pro ni velká radost. Vedle zdravého a krásného vaření na kurzech na Malé jižní stráni se ve spolku věnuje psaní projektů a podpoře komunitních témat. Má sen o komunitní kavárně a knihovně, nejlépe v každé obci :).
Po letech pochybování, zda zdravé vaření není moc složité, moc drahé, je na něj potřeba moc času a navíc nikomu to nebude chutnat :) jsem se v kuchyni našla. Naplnila jsem si vizi, že skvěle uvařit je možné ve dvou hrncích. A že skutečné jídlo sytí tělo i duši, může být a je krásné. Těším se, až si společně uvaříme!
Informace, organizace a přihlášení
CENA JEDNODENNIHO KURZU je 1.780,- včetně krásného vegetariánského oběda a sváči.
Kurz je pro skupinu 8-10 lidí, aby bylo na každého dost prostoru. Rezervační poplatek 900,- zašlete na 2702501562/2010, do informací pro příjemce uveďte název kurzu, případně své příjmení, pokud jde platba z jiného účtu. Poplatek je nevratný 14 dní před kurzem; pokud se kurz nemůže uskutečnit, např. Covid, vracíme zálohu, nebo nabízíme nový termín.
Na kurz se přihlaste emailem na spolek@malajiznistran.cz, do předmětu uveďte prosím typ a termín kurzu. Zpět Vám přijde potvrzení o přihlášení a žádost o zaplacení rezervačního poplatku.
Místo kurzu: Knínice č.p. 110, Lovečkovice 411 45; na horním konci obce - místo v mapě, případně volejte na tel. číslo 602 746 524, nebo 602 612 445
Jídlo: zajištěný vegetariánský oběd, svačina, nápoje. Vaříme ze zeleniny, bylin a ovoce z naší zahrady, z vajec od našich slepic a servírujeme další lokální produkty (chléb od Míši ....). Pokud máte speciální dietu, dejte nám o tom vědět, domluvíme se.
Parkování: parkujte prosím na vjezdu k zahradě, kdo se nevejde s tím se na místě domluvíme :)
BUS, pozor nejezdí to tak často: přes Litoměřice, nebo Ústí nad Labem do zastávek Lovečkovice, Knínice (cca 250m pěšky) či Lovečkovice, Knínice, rozc. (cca 1km pěšky). Vlak (pozor, nejezdí to tak často): přes Ústí nad Labem, tam přestup na BUS viz. výše
Těšíme se na viděnou!