Úrodné environmentální centrum v Českém středohoří. 

Přijďte se vzdělávat v souvislostech a prakticky o tom krásném, co tvoří člověk a příroda spolu.

Uskladnění a zpracování úrody se Soňou a Radkou 

Jednodenní kurz v přírodní inspirační zahradě, CHKO České středohoří

14. září 2024

5. října 2024

Kurzy na Malé jižní stráni jsou celkově obohacující :)

Zbyněk

Praktický kurz zaměřený na sklizeň a skladování zeleniny, na zpracování úrody a chutné zdravé vaření z méně používaných a většinou přebytkových zelenin. Podívame se na způsoby uchovávání potravin, a to ty současné i podle našich předků.

Kurz je určen pro pěstitele a pěstitelky zeleniny, všechny, kteří již sklízí a uchovávají si (nebo se na to chystají!) vlastní úrodu ze zahrady. Také pro ty, kteří chtějí jíst v rytmem dozrávání a podle toho, co zahrada v danou dobu nabízí.

Cílem kurzu je osvojit si nejdůležitější zásady při sklizni a skladování, vyzkoušet si chutnou úpravu zeleniny a dozvědět se informace o sezónním stravování. Naučit se více o různých způsobech konzervace potravin.

Skvělý je slyšet konkrétní praktické zkušenosti. 

Monika

Kurz je hodně praktický. Vše, o čem budeme mluvit, uvidíte na záhonech v inspirační zahradě a vyzkoušíte si ve venkovní kuchyni. Z kurzu si odnesete Přehled skladovacích podmínek různých zelenin, Přehled zásad pro zdravé vaření a uchovávání potravin a mňam recepty.

Dozvěděla jsem se všechno, co jsem potřebovala. Kurz je opravdický, autentický.

Markéta

Forma kurzu a dotazník před kurzem

Kromě zkušeností lektorek jsou kurzy založené i na vzájemné inspiraci a sdílení všech účastníků. Kurzy mají být vysoce praktické a užitečné - čím více zkušeností si vyměníme, tím lépe pro nás. Již od začátku se zapojíte vyplněním dotazníku, který vám zašleme emailem 14-7 dní před začátkem kurzu. Podle Vašich odpovědí kurz může být tématicky i časově zpřesněn, odpovídejte tedy prosím konkrétně, přicházejte s otázkami, které v zahradě řešíte, na které se chcete zaměřit (v rámci daného tématu kurzu).

Kurz probíhá v inspirační zahradě spolku (Ukázkovém permakulturním projektu) a v přilehlém přístřešku.

Program jednodenních kurzů

9.00 Úvod, vyhodnocení před-dotazníků

9.30 Sklizeň zeleniny - optimální doba sklizně, zralost u výpěstků, do kterých nevidíme :-), choulostivé a mrazuodolné zeleniny, výběr a příprava zeleniny na uskladnění

11.00 Vaření se Soňou - uvaříme si společný oběd a v praxi si vyzkoušíme některé principy, jak "neobvyklou" zeleninu zpracovávat v souladu s koloběhem roku

13.00 Oběd (spojený s volnou reflexí)

14.00 Pokračování se Soňou - doplnění teorie - jak vařit (a co mít na talíři) s respektem k ročním obdobím, biologickým hodinám a sami k sobě

15.00 Skladování a uchovávání potravin - podmínky pro různé druhy zeleniny, skladovací prostory - využití toho, co nám náš domov nabízí. Současné i tradiční způsoby uchovávání potravin.

17.00 Reflexe a shrnutí kurzu (zopakováním k moudrosti), diskuze¨.

Lidé, kteří tento kurz připravují

Seznamte se s týmem kurzu, naše profily si otevřete přes fotografii či jméno. 

Od roku 2014 vytváří pěstební zahradu, svou rodinu zásobuje plnohodnotnou a čistou potravou . Uplatňuje principy permakultury i biodynamického zemědělství, no dig přístup (zahradničení bez rytí), jednoduché hospodářské zásady předků a zdravý rozum. Hlavní důraz klade na přípravu záhonů a tvorbu živé půdy a zcela přírodní (bez agrochemie) ošetřování...

Více než deset let jí zajímá a baví vyživovat své blízké tím, co jí roste za domem, skutečným jídlem. Zpracovávání Honzových (manželových) výpěstků je pro ni velká radost. Vedle zdravého a krásného vaření na kurzech na Malé jižní stráni se ve spolku věnuje psaní projektů a podpoře komunitních témat. Má sen o komunitní kavárně a knihovně, nejlépe v...

Vzděláním pedagog (anglický jazyk a primární pedagogika), léta praxe absolvoval v roli manažera ve výrobě a stavebnictví. Paralelně se zapojil do neziskového sektoru nejprve v roli dobrovolníka, která se přirozeně proměnila v částečný úvazek a součást vedení organizace. Zajímá ho vztah člověka a životního prostředí, vzdělávání jako nástroj rozvoje...