Podzimní zahrada a hospodaření se zdroji
Podzimní zeleniny ke sklizni v říjnu vyséváme od poloviny července až do srpna. Na fotkách vidíte Pekingské zelí salát Čekanka Štěrbák (Cichorium endivia), brokolici a Černou ředkev. Zahlédnete i pór, ale ten se vysévá duben/květen, tak nepoplést :) kdo by rád podrobnější informace, například které z uvedených zelenin je vhodné předpěstovat, doporučujeme některý z jednodenních kurzů zaměřených na pěstování jídla.
Čekanka štěrbák je velmi zdravý. Listy jsou jemně nahořklé a povzbuzují trávení! Lze ho i tepelně upravit (polévky, dušená jídla). Je částečně mrazuodolný a zkrášlí podzimní záhony. Černá ředkev je nasládlá s velmi pikantní až křenovou palčivostí. Používám jí do Kimchi nebo nakrájenou na velmi tenké plátky na chleba. Pokud vám vadí ostrost ředkve, tak podusit na másle.
Na fotkách je vidět i několik užitečností z hospodaření. Například u záhonů za domem zpracováváme dřevo, hromada pilin slouží jako mulč na sklizené záhony. Baví mě, když se vše zužitkuje a když nemusím při práci chodit daleko! Dýně jsou sklizené a záhon obsadil brutnák ze samovýsevu. Pro zahradníka ideální - nemusí vysévat zelené hnojení ani mulčovat a včely mají ještě pastvu. Brutnák s prvními většími mrazy zmrzne a položí se na záhon.
Recept z černé ředkve při bolesti v krku a kašli: celou ředkev omyjeme, odkrojíme vršek a část dužniny vydlabeme. Do této komůrky dáme med. Po několika hodinách ředkev pustí do medu šťávu - tento léčivý sirup vypijeme a můžeme postup zopakovat. Komůrku na med si vykrojíme vždy novou.
Radka