Malá jižní stráň

Spolek pro vybudování praktického environmentálního a komunitního centra v CHKO České středohoří. Centra vzdělávání o tom krásném, co tvoří člověk a příroda spolu.

Jaro je tu! Předpěstování sazenic 

Jednodenní pěstitelský kurz ve skleníku přírodní inspirační zahrady, CHKO České středohoří

4. březen 2023

18. březen 2023

Nejdůležitější pro mě byl pocit, že pěstování vlastní zeleniny a ovoce může být mnohem snadnější a efektivnější, než jsem si myslela. 

Oceňuji velmi příjemnou atmosféru kurzu, krásné místo v srdci přírody Českého středohoří, skvělou vegetariánskou kuchyni. Kurz doporučuji začínajícím i pokročilým zahradníkům. 

Eva


Kurz je určený
všem zahradníkům, kteří si chtějí pěstovat nebo si již pěstují vlastní sazenice. Pro zahradníky pěstující v malém i větším měřítku za pomoci různého vybavení i podmínek. Všem, kteří si chtějí zlepšit své dovednosti pěstování sadby s použitím i domácích prostředků např. vlastního substrátu.

Cílem kurzu je dát účastníkům k dispozici mnohaleté zkušenosti s vlastním pěstováním sazenic a nejranějšími výsevy a výsadbami ven i do skleníku. Včetně tipů na vhodné vybavení s důrazem na jednoduchost a praktičnost.

Na kurzu se dozvíte jaký substrát použít pro výsev a předpěstování sazenic a jak si ho připravit doma. Ukážeme si a vyzkoušíme různé pomůcky pro předpěstování, řekneme si co zvládnete za pomoci věcí, které již máte doma a co je prima koupit. Budeme mluvit o podmínkách pro dobré vzcházení semen, naučíme se testovat jejich klíčivost. Ukážeme si jak a co sít do výsevních misek/sadbovačů, kdy a jak semenáčky pikýrovat (přepichovat). Dozvíte se jaké zeleniny jsou citlivé na přesazování a jak to s nimi provést, aby úspěšně rostly. Osvojíte si správnou zálivku výsevů.  Naučíte se při jakých teplotách sazenice nechat růst, jak je otužovat před výsadbou ven. Kdy je čas na první výsevy do skleníku či ven a které zeleniny zvládnou jarní mráz. Dostanete tipy na zlepšení vašich podmínek pro předpěstování sazenic a mnoho dalších vychytávek.


Moc děkuju za včerejší seminář - vytrhla jsem hned skomírající okurky, aby se nadechly fazole. Mám hotový plán na podzimní záhon s mangoldy a saláty. Stala jsem se vědomou pěstitelkou za jediný den, neuvěřitelný!

Pavla


Kurz je hodně praktický. Vše, o čem budeme mluvit, tak uvidíte, osaháte si, vyzkoušíte. Z kurzu si odnesete celoroční výsevní kalendář, tabulku teplot klíčení semen a teplot pro růst a vegetaci sazenic a další praktické podklady.

 

Nejcennější pro mě bylo prakticky si to vyzkoušet - osít a osázet si záhon během kurzu! 

Jiří


Forma kurzu a dotazník před kurzem

Kromě zkušeností lektorky jsou kurzy založené i na vzájemné inspiraci a sdílení všech účastníků. Kurzy mají být vysoce praktické a užitečné - čím více zkušeností si vyměníme, tím lépe pro nás. Již od začátku se zapojíte vyplněním dotazníku, který vám zašleme emailem 14-7 dní před začátkem kurzu. Podle Vašich odpovědí kurz může být tématicky i časově zpřesněn, odpovídejte tedy prosím konkrétně, přicházejte s otázkami, které při pěstování řešíte (v rámci daného tématu).

Kurz probíhá ve skleníku inspirační zahrady Spolku a částečně také venku v zahradě.


Program jednodenního kurzu

9.00 Úvod, vyhodnocení před-dotazníků

9.30 Pěstební substrát - jaký potřebuji, pro jaké rostliny, domácí výroba, použití. Vybavení pro pěstování sadby. Výhody/nevýhody různých materiálů

10.30 Ukázka a praktické zkoušení výsevů, multisetí, značení

11.30 Podmínky pro úspěšné vzcházení semen, test klíčivosti, teploty klíčení různých zelenin, optimální zálivka

13.00 Oběd (spojený s volnou reflexí)

14.30 Pikýrování semenáčků - praktické zkoušení, teplota pro vedení sazenic a vegetaci rostlin. Tipy jak zlepšit své podmínky pro předpěstování. Otužování sazenic. Výsadba ven a ochrana

16.00 První výsevy a výsadby do fóliáku/skleníku a ven, mrazuodolné zeleniny

17.00 Reflexe a shrnutí kurzu (zopakováním k moudrosti), diskuze

Lektorka

Radka Formánková

Od roku 2014 vytváří pěstební zahradu, svou rodinu zásobuje plnohodnotnou a čistou potravou . Uplatňuje principy permakultury i biodynamického zemědělství, no dig přístup (zahradničení bez rytí), jednoduché hospodářské zásady předků a zdravý rozum. Hlavní důraz klade na přípravu záhonů a tvorbu živé půdy a zcela přírodní (bez agrochemie) ošetřování během růstu. Semenaří vybrané druhy organických a původních zelenin.

Od mládí mě baví zdravé vaření z kvalitních surovin, domácí přírodní kosmetika, ekologie zemědělství a krajiny. 

S manželem zakládáme environmentální a rozvojové centrum s cílem inspirovat a vést pěstitele k ekologicky udržitelné produkci potravin.


Informace, organizace a přihlášení

CENA JEDNODENNIHO KURZU je 1.780,- včetně krásného vegetariánského oběda a sváči.
Kurz je pro skupinu 8-10 lidí, aby bylo na každého dost prostoru. Rezervační poplatek 900,- zašlete na 2702501562/2010, do informací pro příjemce uveďte své jméno a příjmení. Poplatek je nevratný 14 dní před kurzem; pokud se kurz nemůže uskutečnit, např. Covid, vracíme zálohu, nebo nabízíme nový termín. 

Na kurz se přihlaste emailem na spolek@malajiznistran.cz, do předmětu uveďte prosím typ a termín kurzu. Zpět Vám přijde potvrzení o přihlášení a žádost o zaplacení rezervačního poplatku.

Místo kurzu: Knínice č.p. 110, Lovečkovice 411 45; na horním konci obce - místo v mapě, případně volejte na tel. číslo 602 746 524, nebo 602 612 445

Jídlo: zajištěný vegetariánský oběd, svačina. Vaříme ze zeleniny z naší zahrady a z dalších lokálních produktů (vejce, ovčí sýry). Pokud máte speciální dietu, dejte nám o tom vědět, domluvíme se.

Parkování: parkujte prosím na vjezdu k zahradě, kdo se nevejde s tím se na místě domluvíme :)

BUS, pozor nejezdí to tak často: přes Litoměřice, nebo Ústí nad Labem do zastávek Lovečkovice, Knínice (cca 250m pěšky) či Lovečkovice, Knínice, rozc. (cca 1km pěšky). Vlak (pozor, nejezdí to tak často): přes Ústí nad Labem, tam přestup na BUS viz. výše

Těšíme se na viděnou!