Provoz pěstebního skleníku po přestavbě
Navazujeme na zprávu o přestavbě, skleník je nyní v téměř plném provozu pěstebních i vzdělávacích akcí.
Navazujeme na zprávu o přestavbě, skleník je nyní v téměř plném provozu pěstebních i vzdělávacích akcí.
Několik let to čekalo, ale letos jsme se do toho pustili - záhony jsou nyní přístupnější, praktičtější, jednodušší. Polic je dostatek a školící místnost ve skleníku má nové vybavení.
Publikujeme zde v plném znění dopis europoslancům i s přílohou - podrobnou argumentací (ve fotogalerii dole pod textem), která objasňuje proč nesouhlasíme s návrhem nařízení EU k novým genomickým technikám, proč chceme, aby poslanci hlasovali proti tomuto návrhu a proč je důležité vyvolat nejdříve veřejnou debatu k této problematice zohledňující...
Uvádíme zde plné znění dopisu za Spolek, který je součástí aktuální celoevropské iniciativy lidí, kteří chtějí aby svobodný přístup k osivu a jeho přirozené množení zůstaly zákonech chráněné:
Včera jsme byli na pracovní návštěvě v Sociálním podniku Jasan, který vyrábí moc dobré sirupy, pesta a mnoho jiného - z vypěstované zeleniny, kupovaných surovin, a například i sběru ovoce a šípku v okolní krajině (celý katastr je díky působení PRO BIO v ekologicky šetrném zemědělství, žádné postřiky apod., jedinečná situace v české krajině). Hodně...
Všechna zelenina je báječná! Mnoho kusů není vhodných pro uskladnění nebo prodej a v hospodářství chceme vše zužitkovat - to jsou základní myšlenky, které vedly k nápadu vyrábět polévkové koření.
Podzimní zeleniny ke sklizni v říjnu vyséváme od poloviny července až do srpna. Na fotkách vidíte Pekingské zelí salát Čekanka Štěrbák (Cichorium endivia), brokolici a Černou ředkev. Zahlédnete i pór, ale ten se vysévá duben/květen, tak nepoplést :) kdo by rád podrobnější informace, například které z uvedených zelenin je vhodné...
V DOBĚ KVĚTU můžete jahodám PŘILEPŠIT JÍCHOU z bylin. Děsně to páchne a jahody to milují - bohatá a zdravá úroda vás nemine. Natrhejte si pampelišky, šťovík, lebedu, kostival, kopřivu, nastříhejte do kyblíku, zalijte vodou, aby byliny přesahovala a nechte kvasit, občas promíchejte. Uvedené byliny obsahují pro jahody vhodné minerály: fosfor,...
S nadcházející zimou se mšice "stěhují" do skleníku, kde mají ještě dobré podmínky k životu a chtějí tam bydlet i celé jaro. Pokud se savý hmyz objeví venku v zahradě, většinou vyčkávám zda to za mne příroda vyřeší - ve skleníku ale jednám rychle (!).
Tento text navazuje na první text o skladování zeleniny do jara - konkrétních postupech. V předchozích sezónách jsme při skladování zeleniny udělali zkušenost, kterou chceme sdílet. Zeleninu skladujeme na více místech v zahradě na záhonech a také v písku u domu. Při sklizni zeleninu třídíme na tři kategorie:
Po sklizni keříčkových fazolí ve smíšené kultuře (výsadbě) s okurkou a celerem osíváme uvolněné plochy špenátem, ředkvičkou a polníčkem. Uvedené plodiny spolu dobře rostou, jen ředkvička není doporučovaná s okurkou, proto jsme ji umístili do vzdálenějšího řádku.
Semenaření salátů pro nás znamená postupné uzpůsobení odrůdy na naše podmínky, klima a půdu - utvoření odolných, držáků :)
Testovali jsme v posledních letech tyto tři způsoby skladování kořenové a další zeleniny přes zimu:
Uskladnění potravin - zejména zeleniny - přes zimní mrazivé měsíce i rané jarní pěstování přináší tyto výsledky. Brambory, červená řepa a mrkve byly uskladněné v hromádce písku u zdi domu (více k zimnímu uskladnění zeleniny v samostatném článku), dýně, cibule a česnek zkrátka ve sklepě (i když ten náš je trochu nešikovný, žádný libový...
Pro stále plné záhony je důležité vlastní předpěstování sazenic. Nebo dobrý zdroj, kde sazenice můžeme získat po větší část roku (na trzích se prodávají především na jaře). Jak se nám v záhonu uvolní místo sklizením zeleniny, píchneme nové sazenice a jedeme dál. Můžeme samozřejmě uvolněná místa i osít, ale s připravenou sadbou jeden záhon...
Je polovina února, více denního světla a tak začínáme s prvními výsevy. Do sadbovačů či výsevních misek sejeme cibule rozličných druhů i odrůd, velmi rané saláty, které již v březnu mohou jít na záhon (např. Mělnický máj, Zlatý rekord, Safír...), jarní kapusty, zelí, kedlubny a špenát. A také teplomilné zeleniny, které potřebují delší čas k růstu...
Fotoreportáž o zimním dni kurů žijících v zahradě a sadu (nikoliv v klecích). Kromě skvělých vajec v naší kuchyni a občasného nedobrovolného přikrmování lišek, kun i dravců nás zaujala velká kapacita slepičího hejna čistit sad - prohrabávat a vyzobávat pod ovocnými stromy vše, co by na jaře vylezlo na stromky a dělalo neplechu. Díky jim za to :)
Těch několik fotografií dokumentuje celý den, a je to fádní pohled - příprava semen a virtuální osetí záhonů zabere několik hodin či dní, podle toho, s jak velkou plochou pracujete.
Sklízíme další letošní úrodu luskových hrášků, bobu, salátů, jahod, kedluben, zelí, kapusty a bylin. Trvalky naplno sytí včely a další užitečný hmyz. Připravujeme jíchy pro vitalitu rostlin, organické postřiky pro hojení listových onemocnění stromů a motykou demotivujeme hryzce :) od návštěvy kořenů v ovocném sadu.
Na úrovni státu jsme si odhlasovali ukončení klecového chovu. A i pro zvířata, která chováme různě doma, se dá dost udělat. U nás zkoušíme, jak do hospodářství zapojit hejno kurů, aby to bylo pro všechny prima. Aby to bylo čisté, s jednoduchou údržbou - kterou díky tomu člověk udělá dostatečně často, každých pár dní.