Přijďte se vzdělávat v souvislostech a prakticky o tom krásném, co tvoří člověk a příroda spolu.

Semenaření v rodinné zahradě

Jednodenní kurz osivaření v přírodní zeleninové zahradě, CHKO České středohoří

11. října 2025 

Cílem kurzu je naučit se základy domácího semenaření pro vlastní potřebu a soběstačnost. Naučíte se jak si na své zahradě vypěstovat plodiny na sběr semene pro jejich setí v dalších letech. Dozvíte se proč je dobré semenařit, jak vybírat rostliny na semeno, jak uchovávat čistotu odrůd, jak a kdy semeno sklízet, jak ho čistit a uchovávat. A mnoho dalších znalostí a dovedností, které jsou potřeba pro získání vlastního osiva.

Kurz je určen začátečníkům i pokročilým pěstitelům zeleniny a zahradníkům, kteří chtějí být více soběstační ve svém osivu, množit staré, krajové nebo téměř zapomenuté odrůdy, rozšiřovat diverzitu pěstovaných zelenin na své zahradě a mít odolné a zdravé plodiny. 

Kurz probíhá v zeleninové zahradě, kde je semenaření již mnoho let praktikováno. Předmět učení tak rovnou uvidíte na místě - semenačky různých zelenin, bylin či trvalek. Některé činnosti si vyzkoušíte, například sběr semen a jejich čištění. Z kurzu si odnesete semínka, doporučení na literaturu k dalšímu vzdělávání.

Vytváření vlastního osiva má klíčovou roli v přípravě na klimatickou změnu, protože podporuje soběstačnost a biodiverzitu. Kurz naučí účastníky, jak na vlastní zahradě pěstovat plodiny a sbírat semena pro jejich další setí, čímž snižují svou závislost na komerčních semenech a přispívají k posilování místních ekosystémů. Účastníci se dozvědí, jak vybírat odolné odrůdy lépe přizpůsobené místním podmínkám, a naučí se zachovávat genetickou rozmanitost. Tím se zvyšuje schopnost účastníků adaptovat své pozemky na měnící se klimatické podmínky a zároveň zajišťují zdravější a odolnější plodiny pro budoucnost.

Příprava na kurz: doporučujeme shlédnout přednášku o osivaření z permakulturní konference ODOLNOST, která proběhla v listopadu 2023 https://youtu.be/LBgmeXvQbC0?si=5wkuHVOeGntZGB0q

Program kurzu osivaření

9.00 Úvod, občerstvení

9.30 Teoretický dopolední blok: terminologie a základní informace k osivaření, probereme co jsou druhy a odrůdy běžně pěstované zeleniny a jak se mohou (a jak se nemají!) mezi sebou křížit, když je pěstujeme na osivo.

13.00 Oběd s diskusí

14.00 Praktický odpolední blok:  vyzkoušíme si čištění osiva suchou i mokrou cestou, probereme jednotlivé otázky účastníků. Když vyzbyde čas probereme i aktuální legislativu k semenaření v Evropě i ve světě.

16.00 Shrnutí, Závěr

Na kurzu se dozvíte a vyzkoušíte si

  • proč je důležité umět uchovávat osivo

  • o důležitosti krajových i starých odrůd zeleniny i ovoce

  • jak udržet čistotu odrůd, tj. zabránit nechtěnému sprášení

  • jak vybírat rostliny na semeno

  • praktické tipy a vychytávky pro jednotlivé druhy zeleniny

  • jak a kdy osivo správně sbírat

  • jak a proč ho čistit, sušit a jak uchovávat, aby si udrželo svou klíčivost

  • vyzkoušíte si v praxi výběr rostlin na semeno, sběr i čištění osiva.

S sebou vezměte pohodlné oblečení pracovní a do každého počasí, budeme venku, bude se prášit. Přibalte vaše zahradnické nůžky, sáčky na sbírání a odnesení osiva (mnohé recyklované budeme mít s sebou), zápisník a tužky.

Lidé, kteří tento kurz připravují

Seznamte se s týmem kurzu, naše profily si otevřete přes fotografii či jméno. 

Vzděláním pedagog (anglický jazyk a primární pedagogika), léta praxe absolvoval v roli manažera ve výrobě a stavebnictví. Paralelně se zapojil do neziskového sektoru nejprve v roli dobrovolníka, která se přirozeně proměnila v částečný úvazek a součást vedení organizace. Zajímá ho vztah člověka a životního prostředí, vzdělávání jako nástroj rozvoje...

Více než deset let jí zajímá a baví vyživovat své blízké tím, co jí roste za domem, skutečným jídlem. Zpracovávání Honzových (manželových) výpěstků je pro ni velká radost. Vedle zdravého a krásného vaření na kurzech na Malé jižní stráni se ve spolku věnuje psaní projektů a podpoře komunitních témat. Má sen o komunitní kavárně a knihovně, nejlépe v...