Úrodné environmentální centrum v Českém středohoří

Sociálně odpovědné podnikání

Užitečná, smysluplná práce, rozvíjení místa i komunity a zpracování skutečných potravin - zeleniny a ovoce bez chemie, nadojeného mléka či snesených vajec od welfare žijících zvířat - o to nám jde.

Produkující, vzdělávací a komunitní dílna

Spolek Mají jižní stráň provozuje v CHKO české středohoří pěstební inspirační zahradu a chová drůbež volně v sadu. Se zkušenostmi s pěstováním a chovem zakládáme společensky odpovědný podnik, neboť standardy a principy tzv. sociálního podnikání považujeme za užitečné pro aktuální i budoucí společenský vývoj. Chceme smysluplné zaměstnání pro 7 až 9 lidí v provozu ruční výroby potravin takových jaké mají být, tedy zcela bez chemie.

Potravinová dílna - otevřená také komunitnímu provozu a zapojená do vzdělávacích aktivit spolku, bude vybavena na sušení koření a bylin, lisování oleje, výrobu z ovoce a výhledově i zpracování mléka.

Místní koloniál s bistrem

S provozem dílny bude propojen také malý koloniál a bistro, obojí pro potřeby lidí žijících na Lovečkovicku a v okolní krajině i výletníků a návštěvníků Centra Malá jižní stráň. Koloniál s bistrem má umožnit pořízení kvalitních potravin s minimem obalů a vytvořit milé místo pro potkávání.

Zprávy o pěstování a chovu na Malé jižní stráni

Aktuální dění sledujte na Facebooku Malé jižní stráně.

Několik let to čekalo, ale letos jsme se do toho pustili - záhony jsou nyní přístupnější, praktičtější, jednodušší. Polic je dostatek a školící místnost ve skleníku má nové vybavení.

Publikujeme zde v plném znění dopis europoslancům i s přílohou - podrobnou argumentací (ve fotogalerii dole pod textem), která objasňuje proč nesouhlasíme s návrhem nařízení EU k novým genomickým technikám, proč chceme, aby poslanci hlasovali proti tomuto návrhu a proč je důležité vyvolat nejdříve veřejnou debatu k této problematice zohledňující...

Uvádíme zde plné znění dopisu za Spolek, který je součástí aktuální celoevropské iniciativy lidí, kteří chtějí aby svobodný přístup k osivu a jeho přirozené množení zůstaly zákonech chráněné:

Včera jsme byli na pracovní návštěvě v Sociálním podniku Jasan, který vyrábí moc dobré sirupy, pesta a mnoho jiného - z vypěstované zeleniny, kupovaných surovin, a například i sběru ovoce a šípku v okolní krajině (celý katastr je díky působení PRO BIO v ekologicky šetrném zemědělství, žádné postřiky apod., jedinečná situace v české krajině). Hodně...

Podzimní zeleniny ke sklizni v říjnu vyséváme od poloviny července až do srpna. Na fotkách vidíte Pekingské zelí salát Čekanka Štěrbák (Cichorium endivia), brokolici a Černou ředkev. Zahlédnete i pór, ale ten se vysévá duben/květen, tak nepoplést :) kdo by rád podrobnější informace, například které z uvedených zelenin je vhodné...

V DOBĚ KVĚTU můžete jahodám PŘILEPŠIT JÍCHOU z bylin. Děsně to páchne a jahody to milují - bohatá a zdravá úroda vás nemine. Natrhejte si pampelišky, šťovík, lebedu, kostival, kopřivu, nastříhejte do kyblíku, zalijte vodou, aby byliny přesahovala a nechte kvasit, občas promíchejte. Uvedené byliny obsahují pro jahody vhodné minerály: fosfor,...

S nadcházející zimou se mšice "stěhují" do skleníku, kde mají ještě dobré podmínky k životu a chtějí tam bydlet i celé jaro. Pokud se savý hmyz objeví venku v zahradě, většinou vyčkávám zda to za mne příroda vyřeší - ve skleníku ale jednám rychle (!).

Po sklizni keříčkových fazolí ve smíšené kultuře (výsadbě) s okurkou a celerem osíváme uvolněné plochy špenátem, ředkvičkou a polníčkem. Uvedené plodiny spolu dobře rostou, jen ředkvička není doporučovaná s okurkou, proto jsme ji umístili do vzdálenějšího řádku.

Semenaření salátů pro nás znamená postupné uzpůsobení odrůdy na naše podmínky, klima a půdu - utvoření odolných, držáků :)

Uskladnění potravin - zejména zeleniny - přes zimní mrazivé měsíce i rané jarní pěstování přináší tyto výsledky. Brambory, červená řepa a mrkve byly uskladněné v hromádce písku u zdi domu (více k zimnímu uskladnění zeleniny v samostatném článku), dýně, cibule a česnek zkrátka ve sklepě (i když ten náš je trochu nešikovný, žádný libový...

Pro stále plné záhony je důležité vlastní předpěstování sazenic. Nebo dobrý zdroj, kde sazenice můžeme získat po větší část roku (na trzích se prodávají především na jaře). Jak se nám v záhonu uvolní místo sklizením zeleniny, píchneme nové sazenice a jedeme dál. Můžeme samozřejmě uvolněná místa i osít, ale s připravenou sadbou jeden záhon...

Je polovina února, více denního světla a tak začínáme s prvními výsevy. Do sadbovačů či výsevních misek sejeme cibule rozličných druhů i odrůd, velmi rané saláty, které již v březnu mohou jít na záhon (např. Mělnický máj, Zlatý rekord, Safír...), jarní kapusty, zelí, kedlubny a špenát. A také teplomilné zeleniny, které potřebují delší čas k růstu...

Fotoreportáž o zimním dni kurů žijících v zahradě a sadu (nikoliv v klecích). Kromě skvělých vajec v naší kuchyni a občasného nedobrovolného přikrmování lišek, kun i dravců nás zaujala velká kapacita slepičího hejna čistit sad - prohrabávat a vyzobávat pod ovocnými stromy vše, co by na jaře vylezlo na stromky a dělalo neplechu. Díky jim za to :)